Liittouma

WoW pelaaja aloittaa tasolta yksi valittuaan itselleen ensiksi puolen, eli pelaako hän liittouman vai horden puolella ja minkä rodun hahmon hän valitsee. Jokaisella hahmolla, rodulla ja pelaajalla on erilaiset mahdollisuudet edetä pelissä ja hahmojen kyvyt kehittyvät pelaajan toimien mukaisesti. Alussa pelaajan hahmolla ei ole erikoiskykyjä eikä erikoistaseita tai muutakaan omaisuutta ja pelaajan alkutaival on hidasta oppimista. WoW on alunperin tehty englanniksi ja pelin suomenkieliset hahmoversiot saattavat pelin pelaajissa aiheuttaa "näppylöitä", mutta käytämme niitä tässä kuitenkin.

Liittouman rodut

###Ihminen

Liittouman puolelta ja kaikissa Warcraft pelisarjan osissa esiintyy ihminen. WoWin ihminen muistuttaa paljon keskiajan eurooppalaisten valtioiden kuninkaita ja ritareita, ollen sankareita ja sotien voittajia. Ihmiset ovat WoWin Azerothin nuorimpia rotuja. Ihmishahmo voi pelissä pelata maagia, paladiinia, pappia, roistoa, manaajavelhoa, soturia, kuolonritaria, metsästäjää ja munkkia. Ihmisten ominaisratsu jolla liikutaan on hevonen ja ihmisten alkuperäinen kuningas Varian Wrynn ja hänen kuolemansa jälkeen Anduin Wrynn.

Korkeahaltia

Haltijat asuvat Eastern Kingdomsin koillisosissa, josta he muuttivat ja perustivat valtakunnan Quel' Thalas ja pääkaupunki Silvermoon Cityn. Haltijoiden magian lähde on Auringon kaivo.

Kääpiöt

Kääpiöt ovat ihmisen kaltaisia pienempia olentoja, jotka ovat pääosin kaivoksilla töissä ja rakastavat luontoa. Kääpiöillä on WoWissa kolme klaania Bronzebeard, Dark Iron ja Wildhammer ja kaikki löytyvät Khaz Modanin valtakunnasta. Kääpiöhahmo voi pelata metsästäjänä, paladiinina, pappina, roistona, kuolonritarina, maagina, shamaanina, manaajavelhona ja munkkina.

Jos ihmisten pääratsu oli hevonen, niin kääpiöillä se on pässi.

Maahiset

Maahiset ovat kuin tonttuja ja heille WoWissa olevia hahmoluokkia ovat maagit, roistot, manaajavelhot, soturit, kuolonritarit, papit ja munkit.

Yöhaltijat

Yöhaltijat eli tähtien lapset ovat Azerothin vanhimpia rotuja. Haltioilla on pitkät suipot korvat ja ihonväri vaihteleva. Hiukset ovat joko siniset tai vihreät. Yöhaltija hahmolla voi pelata druidina, metsästäjänä, pappina, roistona, soturina, kuolonritarina, maafina, munkkina tai demoninmetsästäjänä.

Draenei

Draenein ihonväri voi olla sininen tai purppura ja kaikkea siltä välitlä. Draeneit voivat elää kymmeniä tuhansia vuosia ja niillä on liskojen hännät ja hevosten kaviot. Draenei kuuluu osana eredarien rotua ja draenei hahmoja voivat olla metsästäjä, maagi, paladiini, pappi, shamaani, soturi, kuolonritari ja munkki. Draeneit ratsastavat norsua muistuttavalla elekillä.

Worgen

Worgen on kuin ihmissusi, joka on syntynyt yöhaltijasta. Worgen hahmolla voi pelata druidia, metsästäjää, maagia, pappia, roistoa, manaajavelhoa, soturia ja kuolonritari. Heillä ei monien muiden rotujen tavalla ole omaa ratsua, koska worgen juoksee itse.